Bachs magiske Orgelbüchlein domorganist Kåre Nordstoga
Hele kirkeåret på en dag med Bachs musikk
Bach in Town
Domorganist Kåre Nordstoga
Bachs Orgelbüchlein komplett - Lørdag 23. november
Tre konserter - tre kirker - på én dag
Kjetil Ertresvåg - guide inn i Bachs univers underveis
Kjøp billetter til en, to eller alle tre konsertene HER
Kåre Nordstoga
Kåre Nordstoga er oppvokst i Notodden hvor han tidlig fikk orgelundervisning av Harald Aune og Odd J. Unhammer. Ved musikkhøgskolen i Oslo studerte han med bl.a. Søren Gangfløt, Bjørn Boysen og Kaare Ørnung, og etter debutkonserten i 1978 videre hos David Sanger i London. Etter en tid som organist Ullern kirke, kom han til Oslo domkirke i 1984. Han er også tilknyttet Norges musikkhøgskole som professor.
I Oslo domkirke fremfører Nordstoga jevnlig et stort orgelrepertoar, bl.a. har han to ganger gitt populære konsertrekker med Bachs samlede orgelverker. Han har i tillegg reist mye i Norge og mange andre land, både som solist og akkompagnatør. Han har spilt inn CD-er med orgelmusikk av Bach, Brahms, Franck, Widor og Liszt, en innspilling med alle Bachs fiolinsonater i samspill med Geir Inge Lotsberg på domkirkens kororgel, og for øvrig flere plater med norsk orgelmusikk. To ganger har han blitt nominert til Spellemannprisen, og for tiden er han i ferd med å fullføre sin innspilling av Bachs samlede orgelverker på historiske orgler i Europa for selskapet Lawo. I 2018 ble hans innspilling av Widors 5. orgelsymfoni fra katedralen i Caen, kåret av BBC Radio 3 til beste innspilling av dette verket, og til komponistjubileet 2022 fullførte han 3 CD-er fra Oslo domkirke med alle orgelverkene av César Franck.
Nordstoga har samarbeidet med folkemusikere som Arve Moen Bergset, Knut Buen og Sinikka Langeland, og har også benyttet folketonestoff i egne orgelverker, nå sist til innvielsen av det nye orgelet i Hamar domkirke 2023.
Nordstoga mottok Lindemanprisen for 2006, Oslo bys kunstnerpris for 2015 og St. Olavs orden i 2016.
Orgelbüchlein - korte orgelbearbeidelser over de mest kjente og brukte koralmelodiene
Trykk på bildet over for tilgang til en større oversikt over Orgelbüchlein
Orgelbüchlein - 46 ausgeführte Choralvorspiele BWV 599-644
Orgelbüchlein er en samling koralforspill for orgel som han for det meste komponerte i den tiden han fungerte som hofforganist i Weimar (1712 til 1717).
Tittelen som Bach føyde til i 1720 er:
"Worinne einem anfahenden Organisten Anleitung gegeben wird, auff allerhand Arth einen Choral durchzuführen, anbey auch sich im Pedal studio zu habilitiren, indem in solchen darinne befindlichen Choralen das Pedal gantz obligat tractiret wird.
Oversettelse:
"Hvori begynnende organist gis instruksjoner i å utvikle en koral på mange ulike måter, hvorved også bli kjent med studiet av pedalen, siden pedalen behandles fullstendig obligat i de i koralene som her finnes."
Bach startet opp med den nitti siders boka i begynnelsen av tiden i Weimar, altså allerede rundt 1708, og skrev inn alle titlene på de 164 planlagte koralene. Dermed viste han ikke bare hvilke koraler han planla å kopiere inn eller tonesette på nytt, men også hvem som skulle strekke seg over en eller to sider à seks notelinjer. Rekkefølgen av satsene følger kirkeåret, slik det har vært vanlig i tyske lutherske sangbøker fram til i dag.
Den første delen, fra advent til påske, er nesten fullstendig, deretter blir det større og større luker jo lengre utover en kommer. Sannsynligvis mistet Bach interessen for denne typen koralbearbeidelser etterhvert som nye komposisjonsprosjekter opptok ham. Tittelen han skrev inn langt senere, i 1720, gjenspeiler at verket nå først og fremst var blitt et pedagogisk verktøy.
Kilder: Wikipedia
Tre konserter - tre kirker - mat & drikke
Lørdag 23.11 kl. 12.00
Program Rygge
Preludium & fuge BWV C-dur
Orgelbüchlein BWV 599 - 615 Koralpreludier for advent - Jul - nyttår
Det hele starter i Rygge kirke, en av Kåre Nordstogas favorittsteder til å spille Bach i vår region.
Lørdag 23.11 kl 14.30
Program Moss
Preludium & fuge BWV 533
Orgelbüchlein BWV 616 - 630 Koralpreludier for kyndelsmesse (Simeons lovsang) - faste/pasjon - påske
Andre konserten er i byens sentrum og konsertkirke, som tidligere i 2015 hadde et prosjekt hvor alle Bachs orgelverk ble fremført over tre dager i forbindelse med utstillingen av Marian Heyerdahls terracotta Women.
Lørdag 23.11 kl. 18.00
Program Såner
Fantasi & fuge BWV 542
Orgelbüchlein BWV 631 - 644 Koralpreludier for pinse - Guds ord - katekismen - Kristelig vandel - trøstesanger - begravelse - bot
Tredje og siste konsert er i den vakre Såner kirke, med sin helt unike akustikk og like perfekte orgel til Bachs musikk. Også en av Nordstogas favoritter blant kirkene i regionen.
Lørdag 23.11 kl.16.00
Mat og drikke på Arena
Vi serverer en enkel suppe, kaffe og noe søtt til en samlet pris på kr. 50 pr. person.