Beethoven Missa Solemnis Det Norske Solistkor & Ensemble Allegria Grete Pedersen, dirigent
Lørdag 11. mars kl. 19.00 i Moss kirke
Kjøp billetter HER
Troen på mennesket og musikkens samlende kraft
Sammen med fremragende musikere i Ensemble Allegria og dirigent Grete Pedersen fremfører Solistkoret storslåtte Missa Solemnis - verket Beethoven selv omtalte som sitt aller beste.
I Missa Solemnis er det Beethovens grunnleggende tro på musikkens samlende kraft som skinner gjennom. Det er ikke religiøs ydmykhet som formidles, men troen på menneskeheten. Verket er dypt personlig og i partituret skriver han: «Fra hjertet - måtte det igjen - gå til hjertet».
Arbeidet med Missa solemnis ble påbegynt i 1819. Beethoven hadde store ambisjoner og ville ferdigstille verket til en høytidelig anledning året etter. Men det ble raskt mer krevende enn hva komponisten hadde sett for seg og Missa solemnis sto ferdig først fire år senere.
Grete Pedersen
Siden 1990 har Det Norske Solistkor sunget under ledelse av Grete Pedersen. Hun er internasjonalt anerkjent for sine stilsikre og musikalsk overbevisende fremføringer innenfor både barokkmusikk, klassisk repertoar og samtidsmusikk. Gjennom utstrakt konsertvirksomhet nasjonalt og internasjonalt, radioopptak, TV-opptak og plateinnspillinger er Pedersen en av Nordens mest markante dirigenter.
Intervju i Drivkraft NRK P 2
"Hun er en av Norges beste dirigenter. I 30 år har hun ledet Det Norske Solistkor. Grete har en unik evne til å få flinke folk til å samarbeide, og er kjent for ideen «Hva skjer hvis vi forandrer dette her?» Og hun kan finne likheter mellom Berio og Cecinando. Selv var hun landslagspiller i fotball da musikken tok henne med all sin rastløse og kreative kraft. "
- Drivkraft NRK P2
NB! Trykk på bildet for å høre programmet
Missa solemnis fremføres på konserten i Joachim Linckelmanns bearbeidede kammerversjon med færre blåsere enn i det opprinnelige partituret. Stykket stiller så store krav til utøverne at det fremføres ufortjent sjeldent.
Beethoven var "blodfan" av Bach
Beethoven var en stor beundrer av Bach. Han spilte ofte preludier og fuger fra Bachs Wohltemperierte klavier. Beethoven kalte Bach "Urvater der Harmonie" ("harmoniens originale far") og, i et ordspill om den bokstavelige betydningen av Bachs navn, "nicht Bach, sondern Meer" ("ikke en bekk, men et hav").
Beethoven studerte Bachs verker, og da han fikk tak i en kopi av hans motetter utgitt av Breitkopf & Härtel i 1803, var han svært takknemlig og ville studere dem nøye.
I Missa Solemnis ser det ut som Beethoven ville tangere og nå opp til Bachs kontrapunktiske evner. Noen av fugene i messen hører til noe av det mest krevende et kor kan gi seg ut på - slik Bachs motetter er litt av en prøvesten for hva et kor kan mestre.