Mellomrommet - Helaften med Erik Hillestad og gjester

09.03.2024

Mellomrommet 

Et møte med Erik Hillestad og gjester

Lørdag 9 mars kl 17-21 i Moss kirke

Kjøp billetter HER

En kreativ møteplass - mellom en plateprodusent, tekstforfatter og mye mye mer - og hans gjester og artister/kunstnere - som sammen skal feire Hillestads store livsverk : Kirkelig Kulturverksted og selskapets 50 år.


Mellomrommet – et sted ALT kan skje, og ALT kobles sammen

Mellomrommet - det store mellomrommet mellom det livet fylles av - og hvor musikk og andre kunstuttrykk og impulser bringes til torgs – for å gi oss et refleksjonsrom og et opplevelsesrom for det Kirkelig Kulturverksted (KKV) har vært som plogspiss i å dyrke skjæringspunktet mellom kirke, kultur og samfunn. Og ingen har gjort deres like. Både kirken og kulturen ville vært fattigere uten kraften og ambisjonene til KKV - og det er en solid underdrivelse.

Det starter med Vorspiel med åpen kafé, mingling, og introduksjoner for kveldens program - og fortsetter med musikk og verbale innslag - og imellom er det sosiale hvilepauser for påfyll av noe for magen og noe for ganen.

Noen gjester er klare, artisten og vokalisten Maria Mohn kommer med band og sitt rykende ferske album med tekster av Erik Hillestad - og Petter Myhr som nylig var direktør for Olavsfest i Trondheim gjennom mange år - og som i den sammenheng har hatt KKV og Erik som en sterk samarbeidspartner i det enorme kulturprogrammet under festivalen. KKV´ s kunstansvarlige Berit Hunnestad kommer for en samtale om noen av prosjektene i samarbeid med kunstner Tor Lindrupsen - og noe av hans kunst vil også vises i kirkerommet.

Maria Mohn

Petter Myhr

Maria Mohn fikk oppdraget med å synge på KKVs album nummer 500: Uprøvde friheter. Alle tekstene er skrevet av Erik Hillestad, som har vært leder av KKV i snart 50 år.

– Jeg oppdaget Maria Mohns vakre stemme og sterke formidlingsevne i fjor, da vi laget juleplata "Over deg vil stjernen skinne", sier Erik Hillestad.

Himmel over livet

Dette var stemmen han søkte til de elleve tekstene han har skrevet, som handler om alt fra hverdagslig sårbarhet, ungdomslivets gåter og sorg over brutale hendelser i verden. Gjennom tekstene lyser håpet som bunner i Hillestads faste overbevisning om at vi alle har tilgang til Guds favn. Han forutsetter en himmel over våre små liv, som gjør dem større, mer meningsfulle. Denne vissheten gjør at han frimodig inviterer folk med seg til uprøvde friheter.

Band med trøkk

En artist med vakker stemme som synger melodiøse sanger kunne lett blitt i overkant sødmefylt. Men Maria Mohn og produsent Hillestad har valgt musikere som tilfører prosjektet adskillig rufs og trøkk. Her har David Wallumrød (keyboards), Erland Dahlen (trommer og sag), Jo Berger Myhre (bass) og Åsbjørg Ryeng (bandoneon) gjort sitt for at resultatet er alt annet enn sukkersøtt.

Stor stemmeprakt

– Jeg opplever Maria som en begavelse i å formidle tekster. Hun er klok og har en vidunderlig stemme, men er likevel ikke redd for å bli 'møkkete på fingrene', sier han og henviser til et komp som har dybde og fylde, men likevel er uvørent nok til at de hymniske tekstene hans får solid bakkekontakt.

– I tillegg er hun god til å skrive melodier, og to av låtene har hennes tonale signatur.

Morens begravelse

Noen av sangene er svært personlige for Hillestad, som sanger til barna hans Maria og Øystein, til moren Sigrids begravelse og til bestefar Sigvard Engesets melodier. De fleste av dem er også utgitt på noter i sangboka Uprøvde friheter som i sommer ble utgitt på Cantando Musikkforlag.

– Da Erik spurte om jeg ville synge på denne plata, var det veldig lett å svare ja. Og jeg må innrømme at det var et helt spesielt verdifullt øyeblikk for meg da vi spilte inn Morild – denne melodien Eriks mor skrev få år før hun døde, som Erik laget tekst til, og som Sigvart Dagsland framførte i hennes begravelse. Og så spiller vi den noen få år etterpå inn i det samme kirkerommet! sier Maria Mohn.

Petter Fiskum Myhre sin bok 'Rapport fra mellomrommet' forteller om virksomheten til, og filosofien bak, Trondheim Internasjonale Olavsfest i perioden 2014-2022. Det er i mellomrommet det skjer. 

Det er der de politiske og religiøse kampene foregår, det er der vi må ta våre viktige individuelle valg, og det er nettopp der Olavsfest ønsker å skape forbindelser mellom det som er innenfor og det som er utenfor, det som er høyt og det som er lavt, det som er smalt og det som er bredt, det som er nytt og det som er eldgammelt, det som er hverdagslig og det som er hellig. Petter Fiskum Myhr har vært direktør for Trondheim Internasjonale Olavsfest i perioden 2014-2022. 

Petter Fiskum Myhr vant i 2017 Petter Dass-prisen som går til en
­person som i god ­Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på
den ­offentlige dagsorden på en engasjerende måte. Han uttalte da at
prisen var et bevis på at de har lykkes med å gjøre Olavsfestdagene til
en nasjonal arena for refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og
samfunn.

Vi skal gjøre folks forestillingsverden større

Petter Fiskum Myhr er fra Trondheim, Norge. Utdannet cand. philol. i litteratur fra Universitetet i Bergen. Han har arbeidet som journalist og redaktør i NRK. Han var også den første direktøren for Rockheim, det nasjonale museet for populærmusikk. Siden 2013 har han vært direktør for Trondheim Internasjonale Olavsfest. Petter Myhr har skrevet og bidratt til flere bøker om Bob Dylan, blant dem: Bob Dylan – jeg er en annen, Oslo: Historie og Kultur 2011, Bob Dylan. Mannen, myten og musikken. Oslo: Dreyer Forlag, 2011 og Bob Dylan Leksikon, Oslo Historie & Kultur, 2012.

Tor Lindrupsen og Berit Hunnestad

Tor Lindrupsen bor og arbeider i Fredrikstad. Han er utdannet ved Statens håndverks og kunstindustriskole i Oslo. Han arbeider med flere kunstuttrykk. Ved siden av grafikk er han også kjent som skulptør og illustratør. Tor Lindrupsen har hatt mange store utsmykningsoppdrag, og allsidigheten spenner fra altertavler til skulpturer i veianlegg. Han arbeider både i et figurativt og et mer abstrakt formspråk og håper at hans kunst vil åpne for refleksjon og nye tanker hos betrakteren. 

Berit Hunnestad i Mariakapellet
Berit Hunnestad i Mariakapellet

Berit Hunnestad har vært Kirkelig kulturverksteds kunstansvarlige  Hun er har hatt ansvaret for coverproduksjonen av alle KKV´ s utgivelser og som koordinator av kunstuttrykk i kirkerommet har hun satt sin signatur på sentrale rom som Mortensrud kirke, Nordkapp-kapellet og Stortingets stille rom. Og MYE mer. Og i Moss var hun ansvarlig sammen med Tor Lindrupsen for utforming av Mariakapellet - Arena´ s stille rom.

Erik Hillestad - KKV 50 år

Utnevnelse til ridder av St.Olav

Utnevnelsen skjedde ved en tilstelning i Kulturkirken Jakob der tidligere og nåværende medarbeidere, artister, kunstnere og teknikere deltok i feiringen. Utdrag fra takketale 18.oktober 2021 –  Av Erik Hillestad 

Jeg lovet min far på dødsleiet et halvt år før vi startet Kirkelig Kulturverksted at jeg skulle følge opp hans visjoner for en fornyelse av kirken. Og som en programerklæring het den første plata vi utga «Lukk opp kirkens dører». Nå nesten 50 år seinere er det fantastisk å bli feiret på denne måten for det jeg har holdt på med. KKV ble noe helt annet enn jeg så for meg den gangen, og det skyldes oppdagelser gjort underveis, ikke minst at kirken fornyes bedre fra utsiden av sine innerste sirkler som vi var en del av, enn innenfra. Og bedre nedenfra enn ovenfra. Og fordi perspektivet vårt fort ble utvidet til å handle om å kjempe for at kunst i sin alminnelighet, også helt uavhengig av kirken, skulle være en stemme som åpner dører av alle slag, både rundt oss og mellom oss og inni oss. Og etter hvert gjorde den politiske situasjonen globalt det helt nødvendig å reagere kunstnerisk. Det førte oss inn i et langvarig samarbeid i solidaritet med noen helt fantastiske artister fra Midtøsten. Men at det ble annerledes enn jeg så for meg og nådde mye lenger ut enn jeg kunne drømme om, skyldes først og fremst at jeg ikke har drevet dette arbeidet alene. Denne kvelden er først og fremst en feiring av prosjektet Kirkelig Kulturverksted og av alle dem som har deltatt i det og gitt sitt hjerte til det. Mange av dem som var med å starte dette verkstedet er her i dag. Mange av dem som har vært ansatt eller som jeg har jobbet tett sammen med som frilansere er her. Folk som har sittet i styret er her, eiere som har investert i selskapet og iblant tapt penger på det er også representert her. Og mange av de viktigste artistene, musikerne, kunstnerne og lyd- og sceneteknikerne som har gitt av sitt hjerteblod til de ideene KKV har brent for, er her i kveld.

NRKs Drivkraft med Erik Hillestad 

Plateprodusenten bak Kirkelig Kulturverksted har følt på et kall, men mener tro ikke kan eksistere uten tvil

NB! Trykk på bildet for å høre programmet

Så alt for mye må sies om Erik og KKV - så derfor:

En kalender på 30 "tittehull" + de fire over - kan kikkes inn i på nytt hver måned, ikke minst frem til / og gjennom jubileumsåret 2024   - og i helt tilfeldig rekkefølge sier de noe om mye - men har store hull om det meste!

Lullabies from the Axis of Evil

Det startet med vuggesanger fra "ondskapens akse" - og resten er historie i en lang rekke utgivelser av artister og musikere fra Midtøsten - og iranske Mahsa Vahdat ble raskt et verdensnavn.

The most thought-provoking musical statement made this election year just might be a CD of heartbreakingly beautiful songs for babies.
- Washington Posts anmeldelse av "Lullabies from the Axis of Evil"

Lullabies from the Axis of Evil er et spesielt høydepunkt blant Kirkelig kulturverksteds mange utgivelser. Albumet fra 2004 er en samling tradisjonelle vuggesanger sunget av kvinner fra Irak, Iran, Nord-Korea, Syria, Libya, Cuba, Afghanistan og Palestina, i tillegg til vestlige sangere som synger de samme sangene i engelsk gjendiktning.

Erik Hillestad bestemte seg for å lage albumet da han hørte den amerikanske presidenten George W. Bush kalle Irak, Iran og Nord-Korea for «ondskapens akse» i sin «State of the Union»-tale i 2002. Lullabies from the Axis of Evil gjorde både Hillestad og Kirkelig Kulturverksted kjent langt utenfor Norges grenser, blant annet gjennom Washington Posts anmeldelse av plata.

I 2010 kom albumet "I vinens speil" med Mahsa Vahdat, Tord Gustavsen og Skruk - og samtidig kom praktboka med samme tittel med 100 dikt av sufipoeten Hafez gjendiktet av Erik Hillestad og Mahsa Vahdat. Boka er utstyrt med både kalligrafert tekst, norsk tekst og persiske miniatyrmalerier.

Kilde: Ballade

Erik Hillestads videonotater fra prosessen med å lydfeste vuggesanger fra sin "roadmovie" til Jerusalem, Nasaret, Amman, Baghdad, Peshawar, Kabul, Teheran og Damaskus.