Mellomrommet - Helaften med Elvira Nikolaisen og gjester
Mellomrommet - et nytt konsept for opplevelse og refleksjon
Et møte med Elvira Nikolaisen og gjester
Lørdag 20 mai kl 17-21 i Moss kirke
Kjøp billetter HER
NB! Pilegrimsrabatt - Spesialpris for de som er med på hele eller deler av vandringen. Gå inn på billettlenken over å velg "pilegrimspris"!
En kreativ møteplass langs veien - mellom en artist og pilegrim, en prest og musiker, en arkitekt og urban designer, en arkitekt lyddesigner, en musiker og student fra Ukraina, en arkitekt og byplanlegger, og en kunstner og fargevisjonær.
Mellomrommet – et sted ALT kan skje, og ALT kobles sammen
Mellomrommet - det store mellomrommet mellom det livet fylles av - og hvor musikk og andre kunstuttrykk og impulser bringes til torgs – for å gi oss et refleksjonsrom og et opplevelsesrom for det livet fører med seg - og som ansporer til gode livsrom å leve i.
Det starter med Vorspiel med åpen kafé, mingling, og introduksjoner for kveldens program - og fortsetter med musikk og verbale innslag - og imellom er det sosiale hvilepauser for påfyll av noe for magen og noe for ganen.
Temaene kommer til å kretse rundt den store livsvandringen og pilegrimsreisen vi alle gjør - og som fysisk manifesteres i at dagen innledes - for de som ønsker - med en pilegrimsvandring fra nord, sør og vest i retning Moss.
Elvira har vært innom mange musikalske landskap gjennom sin karriere som singer songwriter, og med i den legendariske første sesongen av "Hver gang vi møtes" - og dyrket den "amerikanske sangboken" sammen med Mathias Eick med albumet "I concentrate on you".
Nå er hun svanger med nye prosjekter og nytt album - og dypt inne i en prosess som henter sin energi og sine kilder på kryss og tvers langs pilegrimsveiene.
Når du ikke vet hvor du skal begynne, begynn med å gå! - Elvira Nikolaisen
Podsamtaler med Elvira Nikolaisen om en helaften i Moss kirke når Mellomrommet fylles av nytt innhold. Om ideen, motivasjonen, perspektiver som spinner rundt pilegrimsveien, byrom og sosiale møte-plasser, kafe, arkitektur, kunst og selvsagt MUSIKK:
Derfor er Mellomrommet utviklet i denne prosessen med livsreisen og pilegrimsvandring som guideline - konkretisert i at det vil være pilegrimsvandring fra Son kulturkirke i nord, Rygge middelalderkirke i sør, og fra Åsgårdstrand kirke i vest - frem til Moss. De starter alle kl. 11.00 med pilegrimsguide fra de tre kirkene langs pilegrimsledene.
I Moss vil det være mulig å ta en pust i bakken på Arena, Moss kirke- og kultursenter og å kjenne på stillhet i Mariakapellet - før det hele åpner for det store Mellomrommet i Moss kirke.
Hvor går vandringen, og hvor langt er det? Sjekk kart og avtal med pilegrimsguide om du ønsker å bli med fra start eller et sted underveis på vandringen!
- Son kulturkirke til Moss 12,4 km - Sjekk kart og vandring på UT.no NB! Meld deg gjerne på til pilegrimsguide fra Son : Eli Lofthus via sms tlf.nr. 482 40 764
- Rygge kirke til Moss 11,5 km - Sjekk kart og vandring på UT.no NB! Meld deg gjerne på til pilegrimsguide fra Rygge : Jan T Engen via sms tlf.nr. 452 01 970
- Åsgårdstrand kirke til Moss 10 km - Sjekk kart og vandring på UT.no NB! Meld deg gjerne på til pilegrimsguide fra Åsgårdstrand : Olav Reitan via sms tlf.nr. 997 45 054
Mist for all del ikke lysten til å gå. Jeg går meg til det daglige velbefinnende hver dag og går fra enhver sykdom; jeg har gått meg til mine beste tanker og jeg kjenner ingen tanke så tung at man ikke kan gå fra den. - Søren Kierkegaard
Trykk på bildet og bli kjent med Borgleden via 8 korte episoder, blant annet om Rygge kirke
Prest, artist, musiker, leder av tidebønner, og plateaktuell - her har Elvira funnet en god makker i Jo Hegle Sjøflot til å lose oss gjennom Mellomrommet!
Det hele begynte som en vuggesang. Sorgen og skjønnheten i Det gamle testamentes poesi fikk låtskriver og musiker Jo Hegle Sjøflot til å tenke på det å synge for et barn som skal sove. Hans album "Songs From the Book of Qohelet" henter alle tekstene fra den hebraiske originalteksten til Forkynneren (hebr. Qohelet), kanskje Det gamle testamentets mest gåtefulle bok. «Alt er tomhet og jag etter vind!» roper denne ensomme stemmen ut, som en fremmed fugl blant Bibelens bøker. Sjøflot har skrevet musikk til Qohelets hebraiske tekster og synger selv på hebraisk.
We are interested in finding out where we stand today when it comes to alternative conceptions of urbanisation. What are the forces vis-à-vis the political beliefs and frameworks that inform contemporary roles and models for architectural practice? Since the tail-end of the 1990s, one can witness a growing frustration of a generation of architects and spatial practitioners, who are no longer willing to accept the truism and conventional understanding of the architect as the sole power who is in charge of space. We, as Urban Think Tank (U-TT), have spent a long time thinking of how our work in South Africa has contributed to advancing ideas around upgrading communities. We also want to share ideas about architecture, cities, and the role of the architect in addressing the inequities that beset societies everywhere. And how these ideas translate into transformative practice. And, most importantly, are we architects just talking to one another, failing to engage with practical realities of real change? - Alfredo Brillembourg
Gisle Nataas – architect MNAL and sound artist
Born in Bergen and lives in Oslo. Graduate architect from Bergen School of Architecture and Royal Danish Academy – Architecture – in Copenhagen. Works with architecture and the sound of architecture.
As a sound artist Nataas works with field recordings from architecture, as live performances and in sound installations. Field recordings are mixed, processed and transformed into new musical and spatial experiences. Nataas run the project "Architecture as an instrument" in the national programme Den Kulturelle Skolesekken that is a collaborative project between the Ministry of Culture and the Ministry of Education and Research.
NATAAS/ is a architecture and sound art studio established by architect Gisle Nataas
Vasyl Bendas fra Ukraina studerer på Norges Musikkhøgskole
I am an accordionist from Ukraine. Playing classical music, covers and folk.
Ditt forhold til farger? - Jeg ser det åndelige aspektet ved farger og er overbevist om fargenes forløsende kraft på menneskesinnet. Den kjensgjerning at jeg bruker mesteparten av min tid på farger, spesielt det å blande fargene før de kommer på lerretet, viser at jeg tror på fargenes åndelig dimensjon. Jeg uttrykker det visuelt og forholder meg til den moderne fargeteorien som impresjonistene introduserte. Manifestet er bildene mine. Bildene er min filosofi.- Men hvorfor skitne farger? - Fordi det rene er uinteressant. Farger må ha en smak av verden. Hvem har lyst til å dukke ned i rene primærfarger? Verden lar seg ikke representere av det rene. - Paul Hellsegg
Philip Dixon Sandberg er arkitekt, urban designer og byplanlegger i Moss
13 år etter at Phillip Dixon Sandberg flyttet fra Moss, vender han nå tilbake til hjembyen for å være med på laget som en av de nye byplanleggerne i kommunen, som skal utvikle fremtidens Moss.
De siste årene har han bodd på Vestlandet og jobbet med byutvikling og sentrumsplaner i Florø (i Flora kommune som nå er slått sammen med Vågsøy til Kinn kommune) og 3RW arkitekter i Bergen.
Moss' utvikling mye diskutert rundt middagsbordet
Det var kanskje heller ikke så rart at Philip Dixon Sandberg fattet interesse for byutvikling. For mens faren hans er arkitekt, er storebror Pål Dixon Sandberg, landskapsarkitekt.
– Eplene falt ikke så langt fra stammen, nei, innrømmer Dixon Sandberg.
– Blir det mye snakk om by- og landskapsplanlegging?
– Selv om de tre fagene er nærme hverandre, har vi jo hver vår egen nisje. Så det har blitt noen interessante diskusjoner med forskjellige vinkler, og byutviklingen rundt Moss har blitt mye diskutert rundt middagsbordet, forteller han.
Kilde: Intervju i Moss avis