Rom for håp - Fredsappell & Musikk
Fredsappell & Musikk
Vinteren 2025
Lunsjkonserter // Åpen kirke // Språkkafé
Vi fyller rommet med håp og musikk
Fredager kl. 12.00
Kirken er åpen kl 11 - 14
ROM FOR HÅP
Om du ønsker å støtte våre "Rom for håp" - er vi svært takknemlig!
Vipps til #621617
Fredag 24 januar kl. 12.00
Fredsappell: Ole Podhorny
Musikk: Ida Podorna, visesanger
Ole Podhorny er engasjert i de ukentlige Rom for håp og språkkafeen for flyktninger, og holdt fredsappeli på samme tid i 2024. Han er tilknyttet Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, mer kjent som mormonere - og han har tidligere holdt en rekke morgenandakter i NRK.
Ida Podorno er visesanger bosatt i Moss - og hun hadde sin første offentlige konsert på Arena i 2008. Hun synger egne sanger og andres sanger og viser.
Fredag 31 januar kl. 12.00
Fredsappell: Rania Maktabi, Statsviter og Midtøstenekspert
Musikk: BareBarokk, barokkensemble
Statsviter og Midtøstenekspert Rania Maktabi er født i Beirut, og er en norsk forsker på politiske forhold i Midtøsten og spesielt på arabiske kvinners rettsstilling. Hun er førsteamanuensis på Høgskolen i Østfold, Institutt for velferd, ledelse og organisasjon
BareBarokk er et barokkensemble som i hovedsak holder til i Vestfold. Ensemblets kjernegruppe består av de fire profesjonelle musikere Ricardo Odriozola (fiolin), Øystein Thomessen (fløyte), Liv Andrea Blåsmo (cello) og Guy Poupart (cembalo).
Fredag 7 februar kl. 12.00
Fredsappell: Elisabeth Thorsen, forfatter og bymisjonsprest i Tøyenkirken
Musikk: Tord Gustavsen, jazzpianist
Elisabeth Thorsen som forfatter og frilans kulturarbeider. Hun tar oppdrag med å holde skrivekurs og workshops, holde foredrag eller prosjektstyring av seminarer, debatter og kunstkonsepter. Som prest er hun knyttet til Kirkens Bymisjon, Tøyenkirken.Tord Gustavsen trio solgte nesten ubegripelig mange plater på begynnelsen av totusentallet og er blant veldig få norske band som kan skilte med førsteplass på VG-lista og topp ti på amerikanske Billboard. Med lavkirkelig høystemthet og bluessåre melodier det lukter fersk jord av, gir de publikum både det de vil ha og det de ikke visste at de trengte. Han reiser verden rundt og fyller konsertsalene - slik at de store kulturmetropolene som i Paris og London må legge inn to til tre konserter for å favne hans store tilhørerskare.
«Det er en sann kunst å spille substans inn i transparente ballader og få musikalsk vemod til å stå til troende. Vi er heldige som har utøvere som klarer det. Som får det til å dirre så finstemt at musikken kan ta bolig i deg.» (Aftenposten)
Fredag 14 februar kl. 12.00
Fredsappell: Elena Yanova Ravneng
Musikk: Elena Yanova Ravneng, klaver, Anna og Viktor Dremliuha, er duopartnere på vokal og gitar
Elena, Anna og Viktor har vært engasjert i Rom for håp tidlig det første året - Elena kom til Norge tidligere og bodd her, mens Anna og Viktor kom som flyktninger. De har alle bidratt sterkt på fredagenes ukentlige treff. Anna og Viktor er musikere, og Elena er også musiker og en engasjert person og miljøskaper blant flyktningene etter hvert som de har ankommet.
Fredag 28 februar kl. 12.00
Fredsappell: Vigdis Vevstad, rådgiver, folkerettsjurist og teologistudent
Musikk: Kateryna Romaniv, fiolin
Vigdis W. Vevstad har doktorgrad i internasjonal jus og studerer (i 2022) teologi. Hun har tidligere arbeidet som rådgiver og forsker. Hun har særlig kompetanse på flyktning- og asylrett og policyutvikling, inkludert utviklingen av et felles europeisk asylsystem. Vevstad har mange års nasjonal og internasjonal erfaring fra offentlig og privat sektor og innen forskning.
Kateryna Romaniv er en ukrainsk fiolinist, for tiden basert i Oslo, Norge. Hun opptrådte med konserter i mer enn 20 land i Europa, Asia og Amerika som medlem av kammerorkester, symfoniorkester, kammerensembler og som soloartist. På tidspunktet da Russland startet krigføringen mot Ukraina, var Kateryna Romaniv på turné i Europa med Kiev Solist kammermusikkensemble. I 2024 på Gamle Munch var hun med i et samarbeidsprosjekt mellom Company B. Valiente ved koreograf Gunhild Bjørnsgaard. Der var hun alene på scenen med musikk og bevegelse tett knyttet opp til Romanivs kamp med egen identitet som musiker etter krigens utbrudd.
Fredag 7 mars kl. 12.00
Fredsappell: Knut Refsdal, sokneprest i Jeløy menighet
Musikk: Kristin Skaare, flygel
Knut Refsdal var tilsynsprest i Metodistkirken før han ble sokneprest. Før stillingen som tilsynsprest var han generalsekretær i Norges Kristne Råd, hvor han siden 2012 arbeidet som brobygger i samtaler og samarbeide mellom kirker både i Norge og internationalt. Knut Refsdal har tidligere vært prest i Metodistkirken i Sarpsborg.
Mange husker Kristin Skaare som Kari Bremnes´ faste arrangør/kapellmester på 90-tallet; Kristin var med å sette sammen musikere til albumet Spor, som dannet grunnlaget for Kari Bremnes Band og hun spilte også i duo/trioformat med Kari på 90-tallet. I tillegg samarbeidet Skaare med Rick Danko, Jonas Fjeld og Eric Andersen, Anne Grete Preus, Mari Boine, Vamp, Rita Eriksen, Herborg Kråkevik, Steinar Albrigtsen og en rekke andre artister. Etterhvert etablerte Skaare seg med egne prosjekter, forestillinger og album, har stadig oppdrag som komponist, enten til egne prosjekter eller som bestillingsverk til andre.
Fredag 14 mars kl. 12.00
Fredsappell: Øystein Spilling, prest og skribent
Musikk: Fredrik André Olsen, orgel
Øystein Spilling var prest på Jeløy i mange år, og siden vikarprest i Borg bispedømme. Han bor på Jeløya og er engasjert lokallaget av Besteforeldrenes klimaaksjon - og har flere ganger holdt fredsappell på Rom for håp.
Fredrik André Olsen startet som ny kantor i Moss høsten 2024. Han har tidligere vært organist i Hafslund menighet og vikarorganist for Den norske kirke i Sarpsborg. Studiene i kirkemusikk med orgel og korledelse har han fra Norges musikkhøgskole (NMH) og Musikhögskolan i Göteborg. Videre masterstudier i utøvende orgel tas ved NMH.
Fredag 21 mars kl. 12.00
Fredsappell: Trygve Nordby, rådgiver
Musikk: Kateryna Romaniv, fiolin
Trygve G. Nordby arbeider som rådgiver med særlig vekt på styring, ledelse og organisasjonsutvikling. Han har bred nasjonal og internasjonal erfaring fra frivillig sektor og ffentlig forvaltning. Særlig kompetanseområder er huminitært arbeid, migrasjon, menneskerettigheter og kulturformindling.
Kateryna Romaniv er en ukrainsk fiolinist, for tiden basert i Oslo, Norge. Hun opptrådte med konserter i mer enn 20 land i Europa, Asia og Amerika som medlem av kammerorkester, symfoniorkester, kammerensembler og som soloartist. På tidspunktet da Russland startet krigføringen mot Ukraina, var Kateryna Romaniv på turné i Europa med Kiev Solist kammermusikkensemble. I 2024 på Gamle Munch var hun med i et samarbeidsprosjekt mellom Company B. Valiente ved koreograf Gunhild Bjørnsgaard. Der var hun alene på scenen med musikk og bevegelse tett knyttet opp til Romanivs kamp med egen identitet som musiker etter krigens utbrudd.
Fredag 28 mars kl. 12.00
Fredsappell: Erik Hillestad, produsent og tekstforfatter
Musikk: Mahsa & Marjan Vahdat, vokal
Erik Hillestad er tekstforfatter, produsent og grunnleggeren av plateselskapet Kirkelig Kulturverksted. Han har vært medvirkende på over 500 album og samarbeidet med utallige artister. Hillestad har mottatt Spellemannsprisen, er ridder av 1. klasse og har ledet Kulturkirken Jakob fra en falleferdig kirke til et flerkulturelt møtepunkt. Han er en av de mest betydelige kulturpersonligheter i landet - og hans arbeid har hatt store ringvirkninger også internasjonalt, ikke minst i Midtøsten.
Mahsa og Marjan Vahdat er søstre, født og oppvokst i Teheran hvor kvinner ikke har hatt lov til å synge offentlig siden revolusjonen. Likevel har de klart å skape seg musikerkarriærer med verden som deres scene, med en spesiell gjenklang hos Iranere i utlandet og dermed også en stadig økende betydning for hjemlandet. Livene deres har vært en historie om ekstreme endringer og utfordringer: krig, trussel om fengsling, separasjon fra hjemlandet og kjære, migrasjon og eksil. I dag er de anerkjente søstrene basert i California. Begge legemliggjør Irans rike kulturarv i musikken deres, og formidler sømløst sterke følelser gjennom å blande tradisjonelle iranske melodier med moderne påvirkninger.
Fredag 4 april kl. 12.00
Fredsappell: Anne Sigrid Kristiansen, rådgiver i dialogforum Østfold
Musikk: Trond Schau, klaver
Anne Sigrid Kristiansen er rådgiver i Dialogforum Østfold. Hun har jobbet i Den Norske kirke i over 20 år som kateket, og mange av disse i Moss menighet. Hun skrev master om Dialogforum sine dialogdager på skolen. Hun brenner for at barn, unge og voksne skal få kjennskap til hverandres tro og livssyn, få en større forståelse gjennom dialog. "Det å kunne møtes ansikt til ansikt, høre hverandres fortellinger, tørre å bli forandret i møte med hverandre er viktig. I dagens samfunn mener jeg at det å jobbe med dialogarbeid både er nødvendig og avgjørende, ikke minst i møte med skoler, ungdommene og det å kunne skape møteplasser hvor dialogen står i sentrum."
Trond Schau er universitetslektor på Norges musikkhøgskole for Fagseksjon for klaver, akkompagnement, gitar og akkordeon. Han er også tilknyttet Kulturskolen i Moss, og er en skattet utøver nasjonalt og internasjonalt på sitt instrument og som akkompagnatør.
Fredag 11 april kl. 12.00
Fredsappell: Anders Leknes, sokneprest i Moss menighet
Musikk: Liv Frengstad, cello og Kjetil Ertresvåg, orgel
Anders Leknes har vært sokneprest i Moss siden 1991. Han har et stort engasjement for en åpen folkekirke med stor takhøyde. Han er engasjert dialogarbeid med andre tros- og livssyn, han er en dedikert pilegrimsvandrer - og han er aktiv i det frivillige musikklivet i byen som tubaist og korpsmusiker. Hans rekke med dypdykk i bibelens evangelier og sentrale tekster har pågått i flere år - og fortsetter også dette året noen tirsdager på Arena.
Liv Frengstad er utdannet cellist ved Norges Musikkhøgskole i 1984 og har bl.a. spilt med Oslo-Filharmonien. Frengstad har bodd i Moss i en årrekke og har spilt ved tallrike konserter i Moss og i hele østlandsregionen som solist og kammermusiker. Hun er medlem i Østfold strykekvartett, og er engasjert i Østfold symfoniorkester og hun er lærer på Kulturskolen i Moss.
Etter 37 år som organist i Moss kirke og dirigent for Moss kammerkor takket Kjetil Ertresvåg for seg og gikk over i pensjonistenes rekker fra høsten 2024. Han vil fortsatt være aktiv som utøver og vikar, så vi vil garantert se han både titt og ofte videre i Moss.